Όταν μιλάμε για φθινοπωρινό γλυκό το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η τάρτα κολοκύθας. Θυμάμαι να την τρώω κάθε φθινόπωρο με την μαμά μου, η οποία έχει μεγαλώσει στην Αμερική. Η τάρτα κολοκύθας δεν είναι τόσο συνηθισμένο γλυκό στην Ελλάδα, αλλά είναι τόσο νόστιμη και αρωματική που πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσετε!
Υλικά:
Για την φύλλο κρούστας εξωτερικά:
1+1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σουπας ζάχαρη
115 γρ βούτυρο
1/2 κγ αλάτι
1/4 κούπα νερό
Για την γέμιση κολοκύθας
400 γρ βρασμένη κολοκύθα
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κ.σουπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κγ κανέλα
1 κγ τριμμένο τζίντζερ
1/2 κγ μοσχοκάρυδο
1/8 κγ γαρύφαλλο
1/2 κγ αλάτι
3 μεγάλα αυγά
1 κούπα γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση:
-Βάζουμε όλα τα υλικά της κρούστας σε ένα μπολ εκτός από το νερό. Το νερό το προσθέτουμε σιγά σιγά σε κουταλιές και πλάθουμε ταυτόχρονα την ζύμη μας. Όταν η ζύμη πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια είναι έτοιμη. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το 1/4 κούπα νερό.
-Βάζουμε την ζύμη σε μια ταρτιέρα και την πιέζουμε με τα χέρια μας να απλωθεί παντού και ομοιόμορφα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την βάση της σε διάφορα σημεία και ψήνουμε στους 190C για 15 λεπτά.
-Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλεύρι και ανακατεύουμε.
-Θα λερώσουμε ακόμα ένα σκεύος και θα βάλουμε την κολοκύθα μας σε μορφή πουρέ, τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά. Αναμειγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς το μείγμα μας.
-Ρίχνουμε το μείγμα κολοκύθας μέσα στην τάρτα μας. -Ψήνουμε στους 190C για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν κόψουμε κομμάτι.