Υγιεινό ή vegan baking? Μάθε τις αντικαταστάσεις!

Vegan Αντικαταστάσεις by Food Around Greece

Έχουμε ήδη μπει στο φθινόπωρο, σύντομα πλησιάζει ο χειμώνας και ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα να κάνω αυτές τις εποχές είναι το baking. Με ένα κομμάτι φρεσκοψημένο κέικ, με έναν ζεστό καφέ και με την ατμόσφαιρα να είναι τόσο cozy από τις μυρωδιές του φούρνου που κάνουν πάρτυ μέσα στο σπίτι, δημιουργώ στην καθημερινότητα μου μικρές στιγμές ευτυχίας και ο χειμώνας είναι η αγαπημένη μου εποχή.

Συνήθως όμως, τα γλυκά έχουν αρκετά λιπαρά και ζάχαρη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν την καθημερινή κατανάλωση τους από όποιον προσέχει την διατροφή του και κάνουν την διαδικάσια του baking συχνά ενοχική. Γι’αυτό λοιπόν, σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας κάποιους εύκολους τρόπους, ώστε να γίνουν τα γλυκά μας πιο υγιεινά, με φρούτα, με λαχανικά και vegan friendly. Θα μάθουμε χρήσιμες και έξυπνες αντικαταστάσεις και ξεκινάμε ευθύς αμέσως!

 

  1. Γάλα

Το γάλα μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με όλα τα φυτικά ροφήματα στην ίδια αναλογία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ρόφημα αμυγδάλου, είτε καρύδας, είτε οτιδήποτε έχετε στο σπίτι! Πολλοί προτειμούν το γάλα σόγιας, το οποίο λόγω των πρωτεϊνών που έχει συμπεριφέρεται ακριβώς σαν το συμβατικό γάλα.

  1. Βουτυρόγαλα

Το βουτυρόγαλα ή αλλιώς buttermilk χρησιμοποιείται αρκέτες φορές, ειδικά στο εξωτερικό για την παρασκευή διάφορων κέικ, πάνκεικ κτλ και όχι άδικα, καθώς κάνει τα γλυκά πολύ πιο fluffy και αφράτα. Για να φτιάξουμε vegan buttermilk απλά ρίχνουμε στο φυτικό μας ρόφημα 1 κουταλιά σούπας ξύδι ή λεμόνι. Το αφήνουμε για μερικά λεπτά στην άκρη και έτοιμο!

Vegan Αντικαταστάσεις by Food Around Greece
  1. Βούτυρο

Εδώ είναι η ευκαρία μας να κρύψουμε μέσα στα γλυκά τα λαχανικά μας! Κάποια λαχανικά λοιπόν, σε μορφή πουρέ δίνουν αυτήν την πλούσια υφή προσθέτοντας και λίγο γλυκιά γεύση, ώστε να μειώσουμε και την ζάχαρη! Τα λαχανικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι: γλυκοπατάτα, γλυκιά κολοκύθα ή πουρέ μήλου.

  1. Αυγά

Στο εξωτερικό έχουν κυκλοφορήσει κάποια σκευάσματα τα οποία είναι vegan και αντικαθιστούν το αυγό. Είναι τα λεγόμενα egg replacers, αλλά αν θέλουμε κάτι που να είναι ταυτόχρονα υγιεινό η καλύτερη λύση είναι ο λιναρόσπορος ή οι σπόροι chia. Τους σπόρους αυτούς λοιπόν πρέπει να τους μουλιάσουμε σε νερό και να τους αφήσουμε να δημιουργήσουν ένα ζελέ. Συγκεκριμένα η αναλογία πρέπει να είναι 1 μέρος σπόρων προς 3 μέρη νερού. Μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος και 3 κουταλιές της σούπας νερό αντικαθιστούν 1 αυγό. Και πάντα ο λιναρόσπορος πρέπει να είναι τριμμένος.

Τέλος μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά με λιωμένη μπανάνα. Μία μπανάνα αντικαθιστά 2 αυγά. Για καλύτερα αποτελέσματα η μπανάνα προτιμάται ώριμη.