Τι να φάω πριν και μετά την γυμναστική

Τι να φάω πριν και μετά την γυμναστική

Για την υγεία μας είναι πολύ σημαντική η διατροφή, αλλά είναι εξίσου σημαντική και η γυμναστική. Ή έστω η κίνηση με οποιονδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα το γυμναστήριο, ο χορός, το περπάτημα, τα ομαδικά αθλήματα είναι πολύ ωραίες επιλογές! Ότι και αν διαλέξεις, φρόντισε να το απολαύσεις. Το ερώτημα «τι τρώμε πριν και μετά την γυμναστική» είναι από τα πιο συχνά που παίρνω καθημερινά. Κάποιος που γυμνάζεται χρειάζεται την κατάλληλη ενέργεια για να αποδώσει στην γυμναστική του, αλλά και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες.

Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε πριν την γυμνατική. Για να αποδώσει το σώμα μας κατά την διάρκεια της γυμναστικής χρειάζεται ενέργεια. Την ενέργεια αυτή θα μας την δώσουν οι υδατάνθρακες καθώς είναι η πιο άμεση πηγή της. Ακόμα, χρειαζόμαστε πρωτεϊνες, ειδικά αν κάνουμε γυμναστική με βάρη. Οι μύες μας διασπώνται, ώστε να χτιστούν ξανά πιο δυνατοί και η πρωτεϊνη είναι απαραίτητη. Επιλέγουμε λοιπόν γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεϊνη, εύπεπτα και χωρίς πολλά λιπαρά. Αποφεύγουμε τα τηγανητά, τα γλυκά και τα τρόφιμα που απασχολούν πολύ το πεπτικό μας σύστημα, ώστε να μπορέσει το σώμα μας να επικεντρωθεί στην γυμναστική. Η καλύτερη στιμγή για να καταναλώσουμε αυτό το γεύμα είναι μισή με μία ώρα πριν την γυμναστική.

Μερικές ιδέες είναι αποξηραμένα φρούτα με λίγους ξηρούς καρπούς, μπάρα δημητριακών, ένα φρούτο με βραστό αυγό.

Τι να φάω πριν και μετά την γυμναστική

Μετά την γυμναστική το σώμα μας χρειάζεται και πάλι υδατάνθρακες για να αναπληρώσει αυτούς που έκαψε, αλλά και πρωτεϊνη, ώστε να γίνει σωστά η αναδόμηση των ιστών. Με τις σωστές διατροφικές επιλογές μειώνεται το ποσοστό της κούρασης από την γυμναστική και επισπεύδεται η διαδικασία ανάρρωσης του σώματος. Ο χρόνος που θα καταναλώσουμε το γεύμα μετά την γυμναστική δεν είναι απόλυτος και εξαρτάται από το πόση πρωτεϊνη φάγαμε στο γεύμα μας πριν την γυμναστική. Ωστόσο είναι καλό να λάβουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα όση πρωτεϊνη χρειάζεται το σώμα μας.

Οι υδατάνθρακες τώρα θέλουμε να είναι σύνθετοι και θρεπτικοί. Είναι καλό να επιλέξουμε ανάμεσα σε προϊόντα ολικής άλεσης, δημητριακών όπως η κινόα ή το πλιγούρι, γλυκοπατάτες κ.α

Μερικές ιδέες για γεύματα και σνακ μετά την γυμναστική είναι: γιαούρτι με φρούτα και γκρανόλα, oatmeal με φρούτα και φιστικοβούτυρο, σολωμός ή κοτόπουλο με ρύζι και ψητά λαχανικά, ψωμί με αβοκάντο και ρεβίθια και τόσοι άλλοι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε έχοντας στο μυαλό σας αυτά που είπαμε.

Τέλος μην ξεχνάτε την ενυδάτωση! Κατά την διάρκεια της γυμναστικής ιδρώνουμε χάνοντας νερό από το σώμα μας. Όση ώρα κάνουμε γυμναστική πίνουμε λίγο-λίγο το νεράκι και φροντίζουμε μετά την γυμανστική να πιούμε πάλι νερό.