Πως μαγειρεύουμε τα λαχανικά ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά

Πως μαγειρεύουμε τα λαχανικά ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά

Όλα τα λαχανικά, αδιαμφισβήτητα, είναι από τις πιο υγιείνες τροφές. Περιέχουν τις-πολύ σημαντικές-φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σίγουρα τρώγοντας τα ωμά, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον την θρεπτική τους αξία, αλλά κάποια από τα λαχανικά δεν τρώγονται ωμά. Ακόμα, και αυτά που καταναλώνονται ωμά, τώρα που χειμωνιάζει τα προτιμάμε μαγειρεμένα και ζεστά. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα μάθουμε πως μπορούμε να μαγειρεύουμε τα λαχανικά, ώστε να χάνουν όσο γίνεται λιγότερο την θρεπτική τους αξία.

Σε γενικές γραμμές, δύο πράγματα είναι αυτά που πρέπει να αποφύγουμε, το βράσιμο και τον πολύ χρόνο ψησίματος.

Πολλές βιταμίνες που περιέχουν τα λαχανικά είναι υδατοδιαλυτές με αποτέλεσμα να μένουν στο νερό που βράσαμε τα λαχανικά. Αν μιλάμε για σούπες που θα καταναλώσουμε και το νερό, τότε όλα καλά. Αλλά αν το πετάξουμε, έχουμε απορρίψει και πολλές από τις βιταμίνες των λαχανικών.

Μία άλλη μέθοδος που καταστρέφει τις βιταμίνες είναι το ψήσιμο στον φούρνο. Τα λαχανικά μένουν σε μεγάλη θερμοκρασία για αρκετό χρόνο, οπότε νομίζω πως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως ούτε αυτός ο τρόπος ψησίματος είναι ο ιδανικός.

Και ποιος είναι ρε φίλη ο ιδανικός τρόπος ψησίματος; Θα σου πω αμέσως. Ο πιο ξενέρωτος! Το μαγείρεμα των λαχανικών στον ατμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουν τις περισσότερες βιταμίνες. Επίσης, αρκετές από τις βιταμίνες διατηρούνται με το γρήγορο σωτάρισμα.

Πως μαγειρεύουμε τα λαχανικά ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά

Ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματος μπορούμε να καταλάβουμε αν τα λαχανικά μας έχουν διατηρήσει την θρεπτική αξίά σε έναν καλό βαθμό. Όσο πιο ζωντανό είναι το χρώμα τους, όσο πιο έντονη η γεύση τους τόσο περισσότερα και θρεπτικά συστατικά.

Με όποιον τρόπο και αν επιλέξεις να μαγειρέψεις τα λαχανικά σου αν ακολουθήσεις τα παρακάτω τιπς θα έχεις την μικρότερη απώλεια.

  1. Μαγείρεψε τα λαχανικά σε όσο γίνεται λιγότερο χρόνο. Είτε τα βράσεις, είτε τα σωτάρεις, είτε τα βάλεις στον ατμό θα σώσεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
  2. Κόψε τα λαχανικά σου σε μεγαλύτερα κομμάτια. ‘Οπως καταλαβαίνεις, λίγοτερος χρόνος μαγειρέματος και μεγαλύτερα κομμάτια ισοδυναμούν με πιο σκληρά και ωμά λαχανικά.
  3. Άσε την φλούδα πάνω στα λαχανικά. Εκτός του ότι λειτουργεί σαν ‘’ασπίδα’’, στη φλούδα περιέχονται πολλές από τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες των λαχανικών.
IMG_6776

Επικοινωνία